Témakör: Szélenergia

Szélerőművet csinál a villanyoszlopokból egy új találmány

hvg.hu * 2009.05.21
32 hozzászólás
Ez a cikk több mint 4 évvel ezelőtt jelent meg, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz.
Egy francia tervezőcsapat ötletével a már meglévő villanyoszlopokat lehetne átalakítani úgy, hogy közvetlenül az elektromos hálózatba juttassák a megújuló energiát.
Hirdetések
»A Nicola Delon, Julien Choppin és Raphael Menard által kidolgozott Wind-it koncepció lényege, hogy a már meglévő elektromos hálózat oszlopainak belsejébe szélturbinákat telepítenének. Az így felállított új szélerőművek közvetlenül az elektromos hálózatba táplálnák a keletkező energiát, s nem lenne szükség költséges infrastruktúra kiépítésére.«

Mit szól hozzá?

Hozzászólása itt, a cikk alatt fog megjelenni. Kérjük, ne használjon közízlést sértő kifejezéseket. Nem megengedett a reklámcélú hozzászólás, valamint egy hozzászólás bemásolása egyszerre több cikkhez.

32 hozzászólás, melyek közül a legfrissebbek:

nakaroly 2011-09-10 10:35
Az akkumulátorok élettartalmát növelni kell főleg hagyományos ólom akku élettartalmát ez nagyon szükséges mindenféle zöld áram eltárolásához a háztartásban, mert ott a tömeg nem számít. (főleg szél és napenergia)
Az ólom akku 1000 ciklust bír ki ez elvileg 3 év a gyakorlatban is maximum 5-6 év. A szélenergiás barátomnak is problémája volt akku gyakori cserélésével. Ilyen találmányok, mint a battery max, ami nagy frekvenciás stimulálással akarja regenerálni az aksit nem hallottam, hogy gyakorlatban elég jól működnének vagy elterjedt volna a használata. Ez is áramot fogyaszt.
Létezik kémiai regenerálás módszere is. Erről nem tudok elég gyakorlati információkat, szívesen venném, ha valaki megosztaná erről a gyakorlati tudását.
Itt nincs semmiféle szándékosság, a gyártok részéről, hanem nincs rá megfelelő találmány vagy fejlesztés, ami meghosszabbítaná az élettartalmat. Biztosan drágább lenne kicsivel a hosszabb élettartam, de sokszorosan megérné.
z 2011-09-09 16:17
Ha hármat teszel egy tengelyre, akkor három lapátrögzítő kör, és 3*-os teljestmény. Persze lapát is magyobb kell.

Függőlegesbn még egyszerűbb.....
Zuba János agrippaenergy@gmail.com 2011-09-09 16:14
Az ötlet jó, csak miért vágod le a felniT, meg a küllőket?

Az lehet a lapátkoszorú alpköre rögzítéshez, nem?

Jó, tényleg jó.
henciherceg 2011-09-08 20:12
Végigolvastam az egészet!itt-ott jókat nevettem.megosztom veletek az ötleteimet:1-akkumulátort semmiképpen (Hálózatra termelő invertert igen) 2-nem szélgenerátort venni,hanem(KINAI elektromos robogó 300W-os agymotort(16.700Ft),küllőket,felnit levág,hat lapát felszerel ÉS MŰKÖDIK)háztető két sarkára felszerel,napelemet nem, napkollektort (házilag)igen, s vele melegíttetni a boyler vizét(hőcserélő)és a mosógép vízét.
V.melyik okostojás nyugodtan kiszámolhatja mennyit lehet vele spórolni.
Jómagam félig kész vagyok ezekkel,részleteiben már működik.remélem ti is bele mertek vágni hasonlóba!!!!!!!
erbe 2011-07-05 23:44
Székely vicc:
-Gondolkodtál, fiam?
-Próbáltam apám.
-Nem próbálni kell!

Látom, még nem megy. :-(
nakaroly 2011-07-05 19:56
Ez nagyon jó kérdés megmondom őszintén ez a kérdés megfogott.
re erbe
Erre szakemberek tudnának igazán jó válaszokat adni. Megpróbálok ilyet keresni.

Arra gondolok, hogy szerintem minden 3. (vagy ötödik, hetedik) szél energia villanyoszlopon lenne nagyfeszültségű transzformátor, azért hogy két szomszédos oszlopról összegyűjtött energia egy helyen lenne másodszor transzformálva. Így talán gazdaságos lenne.

Semmiképpen sem szabad felül lennie a szél turbinának, ha az axiális tengelyű, mert erős tartószerkezet kell hozzá (és a tömeg és szélnyomás miatt), hanem lentebb van axiális szélturbina kerek dupla gyűrű szerkezetű oszlopban (ami enyhén kúp alakú) és fent van kábel.
.............
Még egy kérdés milyen arányban legyen szélturbina és az oszlop funkció egymással? Én úgy gondolom az oszlop funkciónak, kell lennie elsődlegesnek, mert ez eredi cél.

Egy fontos gondolat: az ilyen Desertec terveknél legyen az bárhol földön (pl Japán -Mongolia) minimális tranzitdíjat szabadna csak kérni, vagyis erre nemzetközi szabályt kell alkotni. Persze biztosan okoz kár egy hatalmas beruházás, amit meg kell téríteni, és minimalizálni kell.

Erre adtam ötletek a japán cikknél. Csak úgy lehet tapasztalatokat gyűjteni ilyen tervekről, ha valamit megpróbálnak.

Csoda kell ehhez, hogy megvalósuljon és összefogás közös elfogadható érdek megtalálása.

Még egy távolról ide kapcsolódó gondolat: Mo.-n már nincs alu kohászat ezt Szlovákiába, telepítették és a FÁK országaiból, hozzák be az alu-t ami, szintén rejtett villamos energia behozatal és energiafüggőség, szerintem nekünk kellene itthon gyártanunk új zöld eljárásokkal (....) Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert lehetséges jövőben zöld energiától válunk függővé ! Ami nagy hiba lenne!
erbe 2011-06-27 21:45
Kedves nakaroly!
Ha már nem olvastad a legelső hozzászólásomat, gondolkozz el rajta, vajon mekkora szélkereket lehet elhelyezni egy nagyfeszültségű vilanyoszlop szerkezet belsejében? 5-10 W teljesítménnyel nem sokra megyünk a fönn futkározó 120 KV-on.
Ha az oszlop tetejére tennénk 10-15 m átmérőjű függ. tengelyű kereket, azzal már lehetne kezdeni valamit. De mindegyikhez 1 db 120 KV trafót?
Továbbiakban meg lásd az első hozzászólást!
nakaroly 2011-06-27 15:28
Az oszlop- szélturbina nekem sokkal ésszerűbbnek tűnik, mint lakóépületre ráépítés, ami zavarja az embereket és fajlagosan nagyon drága is. Ez a találmány szerintem nagyon jelentős.

Talán éppen a magyar függőleges-szélturbinát kellene beleépíteni ezekbe, az oszlopokba?
öregmotoros 2010-03-12 15:13
Kínában, (FOB Budapesti ár!!) egy 1KW-os szélerőmű mindössze (inverterrel!) 126.000,- azaz egyszázhuszonhatezer forint! Ehhez jönnek a hazai sallangok.
Ha szigetben gondolkodunk, ehhez jön a töltésvezérlés, akkuk. Ja és persze kábelezés, tartók...

De: egy 1.5KW os hybrid (1 KW szél +500W napelem, akkuval, vezérlővel, inverterrel) kábelezés és tartók nélkül is csak 600.000,-HUF!

Jó szelet!
Fülig Ló 2009-05-27 18:15
A gazdasági élet szereplőire nem jellemző a József Attila által megfogalmazott felszólítás:
"A mindenséggel mérd magad!"
Nem, ők nyereséget akarnak.
Az már más kérdés, hogy amikor az erőforrások kiapadnak, már csak élni akarnának, de akkor már az nem fog menni...
Hát ennyit arról, hogy bolond-e az, aki sokára vagy soha meg nem térülő zöld beruházásba vág bele... Nem bolond az, hanem sokkal inkább követendő példa...
A kormányok meg természetesen a tömegek erkölcsi színvonalát képviselik, hiszen amilyen a nyáj, olyan a pásztor. A mélyen tisztelt tömegnek könnyebb, ha maga is a zavarosban halászhat, ha társadalmi rangját nem valódi értékek követésével és létrehozásával, hanem csalással, hamissággal, képmutatással "vívhatja" ki. Nos, ilyen színvonalú közvélemény nem fogja a kormányokat sem tisztességes, a jövőt nem fölélő magatartásra és politikára szorítani.
Ideje lenne már az embert magát valósan megítélni, nekem legalábbis ez lenne az utolsó kérésem, tisztelt Gondviselés, mielőtt éhen- és szomjan halunk, vagy megfagyunk az energiaínségben...
erbe 2009-05-27 12:53
Elmész a boltba, megnézed, mennyibe kerül hasonló kategóriájú villanymotor.
Pl. 500 wattos 2800 ford 14000.-. Ebben csak vas és drót van, aluval töltött rövidrezárt forgórész. Ugyanez 700 fordulatosban már 3x ilyen nehéz és 28000.-.
A szélgenerátor üzemi fordulatszáma 200 !!! körül van. Ennek megfelelő vasmagmérettel, sokkal több réztöltelékkel, az emlegetett változatban 104 db (!!!) beépített diódával. A gerjesztést adó neodimium mágneseket megnézheted a Ebay-en vagy akár hazai boltokban is. Aranyárban mérik.
Lapát: Sablon, néhány m2 üvegszövet és poliészter vagy epoxigyanta. A kétkomponensű gyanta nagy kiszerelésben is iszonyat drága. A nagy szélkerekek lapátjai is ilyenből készülnek, ma már kevlár erősítéssel. Talán nem kell mondanom, az mennyibe kerül.
Félkegyelmű 2009-05-27 08:43
Erbe, lécci arról írj, hogy mi kerül 50 ezerbe azon a permanens mágneses generátoron. Értem, hogy szerinted annyi, biztosan, de mit tud extrát?
Félkegyelmű 2009-05-27 08:42
hopp, erbe, párhuzamosan írtunk, most olvasom csak
Félkegyelmű 2009-05-27 08:41
Ez a "mi kerül ezen a fotelen ennyibe" kérdés azóta is foglalkoztat. (Annak, aki nem ismerné: 80-as évek beli bohózat, Márkus Lászlóval.)

Mi van egy szélgenerátorban?
Pár csapágy, egy (pár) permanens mágnes (de még ez sem kötelező), sok rézdrót, fluxusmegvezetés, elektronika, lapátok, "vezérsíkok" és tartórúd. Semmi nem indokolja a 150 ezres árkategóriát. Egy mosógépben sokkal több anyag van.

Az ember szinte kihívást érez arra, hogy kitanulja a részleteket és olcsó sorozatgyártást szervezzen. Persze a lakosságnak többe kerül az engedélyek után utánajárás mint maga a megspórolt energia, de befektetőknek érdekes lehet. Nem mindegy, hogy 10 év alatt vagy 1-2 év alatt térül meg a szélfarmjuk.
erbe 2009-05-27 08:32
T. Félkegyelmű!
Sajnálatos módon én villanyszerelő vagyok, így a tudás káros módon határt szab a fantáziámnak. :-(

Épp múlt héten javítottam 1 ilyen bólogató ventillátort, tudom mi van benne. Ha patakokban csurogna rólam a víz, akkor se adnék érte 5000.-et, annyira nincs benne anyag. Ellenben azt is tudom, mi van a szélgenerátorban és mik a követelmények.
Belépő szintű (max. 500W) permanens mágneses generátor 50-60e.-. Lapátok nélkül! És a súlyt nem a borulás elleni nehezék adja benne. :-(
turidani 2009-05-26 23:39
Kedves Félkegyelmű,

ha a kis székerekeket egy nagy rácsra teszed, akkor már nemcsak a székerék, hanem a rács árát is meg kell fizetned.

Szóval az okoskodásod nem biztos, hogy áll.

Viszont az igaz, hogy jelenleg még távol vagyunk attól, hogy reális volna a székerőművek ára.

De az biztos, hogy amíg a szélerőművek által termelt áram átvételére zsíros támogatást ad az állam, addig nem is kerülünk közelebb.
Félkegyelmű 2009-05-26 07:55
Turidani: ha igazak a kis szélkerekekre vonatkozó előnyök, amiket mondasz, és szerintem is van bennük ráció, akkor egy magasba kitett, 100x100 méteres rács pontjaira elhelyezett pl 50x50 db kis szélgenerátor gazdaságosabbnak tűnik, csak a fázisokat kell összehangolni, és hogy tudjanak befordulni a szél irányába. Persze jó lenne tudni, hogy konkértan hány millió zöldhasúnak felel meg egy hány W-os nagy szélkerék...

Lehet, hogy ha nem lenne előírt felvásárlási ár, akkor maguk a kerekek is olcsóbbak lennének, bár még ilyen felv. árak mellett is kétséges a megtérülés. Itt a zöld hit lehet a mozgatórugó.


Erbe: nem vitatom, hogy egy szélgenerátornak bírni kell az időjárást. De azért 5 és 150 között nagy különsbség van. Permanens mágnessel az az 5 max 10 lenne, na bumm. Az előttem álló 4700Ft-os ventillátornak (60W) igen súlyos talpa van, szépre munkált tartóoszlopa, távirányító, védőrács, és mozgatja a fejét jobbra-balra. Ezek elhagyásából lehetne fedezni a szélkerékre jellemző extra igényeket.

Na jó, úgysem az én eszmefuttatásom miatt fog a szélenergiaipar más irányt venni...
erbe 2009-05-25 22:41
T. Félkegyelmű!
Az 5ezres ventillátor 40 cm átmérőjű és van benne ~20 W-os motorocska, akkora méretben, hogy jobb lemezjátszó kivetné magából. A fordulatszámszabályozást slipnöveléssel oldja meg, hogy olcsóbb legyen.
Ehhez képest 1 m-nél kisebb átmérőjű szélkereket nem nagyon találni, a belépő a lassú fordulatra készített állandó mágneses generátor. Mindez esőben, hóban működőképes legyen legalább X ideig...
turidani 2009-05-25 22:34
Kedves Félkegyelmű,

itt több, egymás ellen ható tényezőt kell egyszerre figyelembe venni.

Egyrészt a KISEBB szélkerekek fajlagosan olcsóbban gyárthatók, mint a nagyok, mivel nagyobb a fajlagos (tömegarányos) felületük.

Másrészt viszont sok kis szélkereket sokkal gazdaságosabban (tehát fajlagosan olcsóbban) lehet gyártani, mint néhány böszme mammutot.

Harmadrészt a MAGASAN elhelyezett szélkerék gazdaságosabb, mivel minél magasabbra megyünk, annál kisebb ingadozással és nagyobb átlagsebességgel fúj a szél.

Negyeddrészt pedig nagy teljesítményen (nagyfeszültségen) sokkal gazdaságosabb az árambetáplálás a hálózatba, mint kis teljesítményen (kisfeszültségen).

Ötödrészt viszont amíg a szélerőművel termelt áramra emelt átvételiárat adnak, addig - mérettől függetlenül - minden szélkereket úgy fognak árazni, hogy ezt az extraprofitot is beleszámítják.

Vagyis irreálisan drágán.
Félkegyelmű 2009-05-25 07:20
Kedves Turidani,

>kis magasságban elhelyezett szélkerék rendkívül gazdaságtalan befektetés.

Értem. De attól gazdaságtalan, hogy nagyon kevés energiát hoz a bekerülési költséghez képest. Földközelben tényleg kevesebb a szél, nem ezt vitatom. Azon morfondíroztam el egy pillanatra, hogy mégis mitől olyan nagy a bekerülési költség. Ha a házi 2m-es szélkerekeket ilyen irreális áron adják (ventillátor 5E, de a szélkerék 150E) akkor felmerül, hogy a 100m-es szélkerekek is kihozhatók sokkal olcsóbban, csak mesterségesen magasan tartják az árát valahogy. Ettől persze még továbbra is igaz, hogy a nagy szélkerék gazdaságosabb, mint a kicsi.
Pákó 2009-05-23 21:00
Az ötletet továbbfejlesztették. A szélturbinákat napelemekkel vonják be, és ez is áramot fejlesz. A vezetékeket bérbe adják mosodáknak és a mosott ruhák szárítására.
turidani 2009-05-23 20:16
Nos egy építészeti magazin által kiírt ötletgyűjtő pályázattól nem is várhatunk többet.

A nyertesnek járó díj (10000 dollár) kb. arra elég, hogy egy tervező egy hónapig üljön az asztal mellett, és elmélyülten túrja az orrát.

A győztes csapat dícséretére legyen mondva, hogy ezért a pénzért ők hárman voltak hajlandók csinálni ugyanezt.

De mivel nyilván mindhárman építészek voltak az istenadták, fel sem ötlött bennük, hogy az energiaipar képviselői milyen hangosan és milyen hosszasan fognak röhögni, ha ők egy néhány kilowattos szélkerék energiáját közvetlenül a 120 kilovoltos hálózatba akarják betáplálni.

A stratégia pedig - ezzel szemben - nyilván az volna, ha elkezdenénk végre többszáz méter magas szélerőművekben gondolkozni, mivel ott már a széljárás sokkal egyenletesebb és erősebb.

A nagyfeszültségű energiaátvitelt pedig egyenárammal oldanánk meg, és így lehetővé válna, hogy e célra is földkábeleket használjunk.

Ezzel pedig megspórolhatnánk azt az agyrém állapotot, hogy a nagyfeszültségű hálózatot arra az abszurd esetre kelljen méreteznünk, hogy bármikor belecsaphat a villám.

Az olcsó légkábelek ugyanis ezzel az "apró kellemetlenséggel" járnak...
hódvédő 2009-05-22 22:25
Hát én ehhez nem értek. Pont ezért kotyogok bele :-).

Inverter, szinuszos. Meg koszinuszos (az nem csak eltolt :-). Meg négyszögjel.

Ha van egy (többezer) a delej továbbítására amúgy is 50 - 200 méterenként megépített rácsos tartóm. Ugyan mi az a gazdasági racionalitás, hogy egy autómata üzemű, függőleges tengelyű szélkereket helyezzek rá?

Ha csak az nem, hogy ezzel relatíve sokat kell dolgozni. De ellenben ha fú a szél, ezek a rotorok minimumot nyomnák hálózatba. Mi a stratégia, ha nem ez?
turidani 2009-05-22 20:36
Kedves Félkegyelmű,

mondom, a kis magasságban elhelyezett szélkerék rendkívül gazdaságtalan befektetés.

Csak azoknak éri meg, akik olyan távol vannak a villamos hálózattól, hogy nem érné meg nekik bevezetni a villanyt.

És ugyanez vonatkozik a napelemre is.

Aki tehát a bekötött villamosenergia-hálózat mellé telepít házi napelemet vagy szélkereket, az nagyon hülye.

És még hülyébb az a hatóság, aki neki az erőműveknek fizetett tarifákhoz képest képest emelt átvételi áron áramátvételt garantál.

- - - - - -

A napelemet és a szélerőművet csak annak szabadna telepítenie, aki piaci viszonyok között is megtalálja a számítását.

Az EU állásfoglalása szerint az energiatermelés egyértelműen piaci tevékenység.

Tehát az EU alapelveit sérti, ha a napelemmel vagy szélkerékkel termelt áram átvételére bármiféle támogatást adunk.
turidani 2009-05-22 20:26
Kedves Csillagszem,

a napenergiásokat azért "etetik" a szinuszos inverterekkel, mert nem saját célra, hanem hálózatba való betáplálásra akarják használni a napenergiát.

És a szélenergiásokkal is dettó ugyanez a helyzet.

Aki csak azért szerel fel a háza tetejére napelemet vagy székereket, hogy az így termelt villamosenergiát a hálózatba táplálja, az megérdemli, hogy mindenki baleknak nézze, és az összes pénzét elszedje tőle.
Félkegyelmű 2009-05-22 14:16
Turidani, nyilván a kisebb széria miatt. Na de miért nem gyártják nagyobb szériában..? :)

Még jobb példa az 5000Ft-os teszkós ventillátor. Gyakorlatilag ugyanaz van benne.

Én is kezdem azt hinni, hogy a megtérüléssel nem számoló zöld hívők olyan rendületlen piacot jelentenek, hogy a forgalmazók megengedhetik, hogy méregdrágán adják a cuccot, akár megéri, akár nem. Meg kell várni, amig a csoda elmúlik és a hívők piaca telítődik, és a számoló kisebbség is vehet magának.

A napelemek azért is drágák, mert a gyártó cégek kapacitása így is évekre előre le van foglalva megrendeléssel. Mi a fenéért adnák olcsóbban.

Most vagy nagyon nem értünk mi itt valamit, és mégis megéri a napelem nagytételben, vagy az összes napelem-erőmű projektet lelkes zöldhívők vezetik. Esetleg a napelemgyár által megkent emberek.
Csillagszem 2009-05-22 12:29
turidani:

Vidéken látni házilag összerakott szélkerekeket, bolti és autóalkatrészekből pl. Ha házilag építed jóval olcsóbb. Indokolatlanul dárgák, amikor 1 szegélynyíró gép (nyílván kínai) kijön 7000-ből a teszkóban... Pedig az sem túl nagy szériában gyártott termék.

Különben tisztán látszik, hogy zöldenergia terén a lehúzás pont olyan szépen megy, mint a nem zöld energiáknál. A lehúzás alatt azt értem, hogy mocsoknagy haszonnal kívánnak értékesíteni ehhez való berendezéseket. Nézze meg, hogy egy 300 literes hőcserélő tartály mennyibe kerül! (http://www.napfutes.hu/index.php?t=3) itt 172 + ÁFA. Ebből az anyagár max. 30-35 ezer Ft. Két ehhez értő ember a megfelelő felszereléssel naponta 5-t simán legyárt ebből. Csak hát 44 helyen kell engedélyeztetni, meg ellenőriztetni, mire forgalomba kerül.
Vagy a másik nagy lehúzás a szinuszos inverterek milliós nagyságrendű ára. Igazából nem is az ár, hanem az, hogy trapézjellel is működnek tökéletesen a háztartási berendezések!!! Az olyan inverterek pedig 10-ed annyiba kerülnek!!! Mégis a napenergiásokat a szinuszossal "etetik".
turidani 2009-05-22 11:33
A szélerőmű azért drágább, mint a robogó, mert az előbbit ezerszer kisebb sorozatban gyártják, mint az utóbbit.

És mivel a kisteljesítményű szélkerekek többségét Kínában gyártják, ott sem olcsóbbak, mint nálunk.

Pláne azok, amik az itteni előírásoknak megfelelnek.

A kis magasságban elhelyezett kis szélkerekek a kisebb sebességű és szeszélyesebb földközeli széljárás miatt sokkal gazdaságtalanabbak, mint a nagy magasságban elhelyezett nagyok.

A kisteljesítményű invertereknél a vezérlőegység és az élőmunka költsége sokkal nagyobb súllyal szerepel, mint a nagyoknál.

A nagyfeszültségű berendezések fajlagos költsége kis teljesítményeknél irtózatosan magas.

Hát ezek miatt komolytalan ez az ötlet.
Félkegyelmű 2009-05-22 10:42
Ha egy teszkós 500W-os fúrógép 3000 Ft-nál indul, és egy 2LE-s robogó robbanómotorral, akkuval, indítóval, kerékkel, csomó nyersanyaggal együtt is 100eFt-tól indul, akkor mi a fene kerül egy házi 300W-os szélgenerátoron 120..180 ezer forintba? Nem lehet, hogy Kínában egy 2m-es szélkerék csak 20e Ft?

A nagy projekteknél mindig költség a belső ellenőrzés, az ennek ellenére történi sikkasztás, a kenőpénz, a szervezés költségei stb. Döbbenetes, hogy ennek ellenére olcsóbb mint a házi szélgenerátorok.
Félkegyelmű 2009-05-22 10:36
A cikk címe félrevezető.

Nem a villanyoszlopokra akarnak lapátokat szerelni, hanem a nagyfesz távvezetékek tartószerkezeteire.

De ez semmit nem változtat azokon a nehézségeken, amik a szélenergiát jellemzik.
turidani 2009-05-22 10:31
Marhaság.

A szélerőművekben a torony és a betápláló vezeték a legkisebb költség.

Ez a megoldás a lehető legmesszebb esne a gazdaságos szélerőműtelepítéstől.

Különösen azért, mivel a villanyoszloponként néhány kilowattos szélerőműveket baromi ésszerűtlen és gazdaságtalan közvetlenül a 120 kilovoltos (vagy még nagyobb) nagyfeszültségű hálózatba csatlakoztatni.

Szerintem ez egy komolytalan ötlet.

- - - - -

A szélerőműépítésnek jól meghatározható gazdaságossági optimuma van, és az nem az nem az alacsonyan elhelyezett, néhány méteres átmérőjű szélkerekek környékén található.

De persze mit is várhatna az ember egy újság által poénből hirdetett ötletgyűjtő pályázattól...
erbe 2009-05-22 09:17
Sokmindent át lehetne alakítani szeles áramtermelésre. Pl. reklámlétesítményeket, céges logóhordozókat (némelyik komoly torony, csak meg kellene fejelni).
A villanyoszlopok általában a várható terhelésekre vannak méretezve. A szélterhelés növekedésével hamarabb sérülne, lásd a téli többnapos, több megyére kiterjedő áramkimaradásokat.

Hírlevél feliratkozás

Támogatóink

A Tiszta Energiákról bővebben itt: Napelem
Napelemet a Tiszta Energák-tól
A Napelem rovat támogatója

A Zöldtech magazin támogatója

A Napenergia rovat támogatója
Hirdetések

Webáruházunk kínálatából ajánljuk

-50%
Uwe Hallenga:
Cser Kiadó, 2009
Bolti ár: 3995 Ft
Kedvezm. ár: 1990 Ft
-15%
Tóth László:
Szaktudás Kiadó Ház, 2012
Bolti ár: 4900 Ft
Kedvezm. ár: 4165 Ft
Gyártó: Opitec GmbH (forgalmazó)
Származási hely: Kína
Ár: 110 Ft
Gyártó: Sol-Expert Group, Németország
Származási hely: Európa
Ár: 2990 Ft
Gyártó: Sol-Expert Group, Németország
Származási hely: Európa
Ár: 1990 Ft
Gyártó: Sol-Expert Group, Németország
Származási hely: Európa
Ár: 3290 Ft
Gyártó: Sol-Expert Group, Németország
Származási hely: Németország
Ár: 6990 Ft
Impresszum   |   Hirdetési árak   |   © 2014 Zöldtech Kiadó Kft. Minden jog fenntartva
Kérdés? Megjegyzés? Írjon: szerkeszto@zoldtech.hu vagy hívjon: 70/634-0265