Témakör: Biomassza

Energiafűvel is lehet fűteni

Délmagyarország * 2006.11.06 * Szerző: Fekete Klára
80 hozzászólás
Ez a cikk több mint 7 évvel ezelőtt jelent meg, ezért lehetséges, hogy elavult információkat tartalmaz.
Egy zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a homokhátsági háztartások vegyes tüzelésű kazánjaiban a szalmát, a szénát, a faaprítékot, a fűrészport és az energiafüvet is el lehet égetni.
Hirdetések
"Füzy Antal a jelenlegi megoldások helyett olyan olcsó adagoló előtétet tervez, amelynek segítségével hasonló komfort költözhetne be a háztartásokba akkor is, ha faaprítékot égetnek. A külföldi és a hazai pellet (granulátum) tüzelésű kazánoknál pedig jóval olcsóbb az a pelletégető előtét, amit a Deltagép Kft. gyárt Szanyban: ebben ugyanis az energiafűből készült pelletet, sőt a nyúltápot is el lehet égetni. Az előtétre Nagy Ottó, Papp István és Füzy Antal közösen nyújtott be szabadalmi bejelentést, de az igényeknek megfelelően az altípust továbbfejlesztik. A zákányszéki tápüzemmel, a Zánix Kft.-vel pedig oly módon működnek együtt, hogy a különböző mezőgazdasági hulladékokból állítsanak elő pelletet."

A szerkesztő megjegyzése

Sajnos nem olyan egyszerű az energiafű (vagy más lágyszárú növény) elégetése, mint ahogy ezt ez a cikk sugallja. Ugyanis az energiafű elégetésekor a hamutartalom elérheti a 20-30 százalékot is, és az égés olyan ütemben korrodálja a hagyományos kazánokat, hogy azok rövid úton teljesen tönkremennek. Azonban léteznek olyan kazánok, amelyek képesek a lágy szárú növények - köztük az energifű - elégetésére, ezek azonban jellemzően sokkal (5-10-szer) többe kerülnek, mint a hagyományos kazánok.

Mit szól hozzá?

Hozzászólása itt, a cikk alatt fog megjelenni. Kérjük, ne használjon közízlést sértő kifejezéseket. Nem megengedett a reklámcélú hozzászólás, valamint egy hozzászólás bemásolása egyszerre több cikkhez.

80 hozzászólás, melyek közül a legfrissebbek:

vegyészmérnök 2007-05-11 20:01
Kedves Szerkesztő úr!

Az energiafű hamutartama mérések sokasága szerint(lásd Szarvasi Mezőgazdasági Kutató, Boly Zrt., VEIKI mérések) 4,3-5,0 %m/m. Honnan vette azt, hogy a hamutartalom 20-30% ?
Zuba János zubajanos@gmail.com 2007-03-23 21:24
Zuba János zubajanos@gmail.com 2007-03-23 17:28
Kedves Kövesi Tamás!
Javaslom, hogy üsse be a keresőbe a Stirling szót.
Még az is lehet, hogy talál olyat, amely az Ön kazánjával összeházasítható.
A bevitt hőteljesítményből lesz 28% körüli elektromos kimenője, meg 62-66% hőteljesítmény kimenője.
Ha nem kapkodja el, akkor lesz idővel hazai fejlesztésű is, lehet hogy olcsóbban. Mondjuk jövőre.
A fagáz érdekes terület lehet, a gázmotor meg már létezik...
Kövesi Tamás 2007-03-23 10:02
Rendelkezem egy Biottomat égetővel, és nagyon meg vagyok elégedve vele. Egy szezonban használtam napraforgó és szója szeméttel. A legjobb az volt amikor a napraforgó igazán szemetes részét tettem bele (gaz magot!)- égett mint a zsír! Azzal viszont egyetértek, hogy bődületesen sok a hamuja. Naponta kell üríteni a kazán hamutálcáját és legalább hetente ki kell tisztítani a kazánt. Ugyanis a lágyszárúak olyan lerakódást okoznak, ami szigetel, és ez rontja a hatásfokot. Viszont apríték, fűrészpor, forgács tüzelése minimális hamut és lerakódást eredményez, kb 10-ed annyit, kéthetente hamuzni, korom minimális!
Aprítékolással foglalkozom. Csak egy igazán kamat mentes hitel konstrukcio hiányzik, és tucatszám lehetne minden településen ilyen égető. Nem igaz, hogy nincs mit elégetni. Nem győzöm csinálniaz aprítékot, annyi rőzse van. De nagyon okosakat író mérnökeink csak odáig jutottak az erőművekkel, hogy döntő többségben csak a méterfát fogadják be, és a biomasszáról csak konferenciáznak!
Ebből nem áramot kell termelni, hanem melegedni nála! Mennyi a gőzgép hatásfoka generátorként? És a gázmotoré? Hát ennyi...
szerena101@gmail.com
Nemzetes 2007-01-19 23:52
Kiegészítés!
A kazán igaz annyiba került, mintha egy kész kazánt vettem volna, de azt elelejtettem oda írni az előbb, hogy a kész kazán épp a duplája teljesítményben mert időközben megnőt a ház is, és tartalmazza majdnem az egész évi tüzeléshez szükséges szalmabála mennyiség költségét is!
Nem elhanyagolható körülmény!
Nemzetes 2007-01-19 23:46
Tisztelt "szerkesztő"
Idézem:
(5-10-szer) többe kerülnek, mint a hagyományos kazánok.
Cáfolom!!!! Sajáttapasztalatom alapján állítom, semmivel nem kerül többe a kazán megépítése és olcsóbb a téli meleget adó tüzelő. A korrózió mértéke sem olyan mint amilyennek ezt itt beállítja. Ha negyven évesen készít egy kazánt magának, akkor nyugodtan nyugdijba mehet mert nem kell többé kazánt vennie!!!! Egy gyártó álltal elkészített kazán árából, sikerült elkészítenem egy olyan kazánt ami a házkörül felgyülemlett éghető anyagokat, szalmabálát, egyéb bálázott kaszálékot, rönkfát eltudok tüzelni és a fűtésem harmadába sem kerül mint előzőleg a gázkazánnal!
Immáron 12 éve üzemel hiba és problémamentesen! Nincs szükség komolyabb karbantartásra, stb...stb... Talán egy kicsit jobban utánna kéne nézni a dolognak mielőtt valamit leír, ugyanis amit itt összehord az marhaság!
Szerencsétlen olvasókat, beviszi az erdőbe a saját tapasztalatlanságával, csak azért, hogy mondjon valamit.
Fűzy Antal Ferenc 2007-01-19 19:38
Köszönöm minden olvasónak, aki olvasta a DÉLMAGYARORSZÁG 2006.november 6. hétfői cikkét, ami arról szól, hogy a gazdák olcsón termelhetik meg a tüzelőnek valót, és hogy energiafűvel is lehet fűteni. A zákányszéken élő gépészmérnök én vagyok, és nagyon örülök a cikkre reagálók nagy számának. Most azért írok én is, hogy egy-két félreértést eloszlassak. Nem én találtam fel a spanyolviaszt. Aki évekig azon dolgozott, hogy az általa megismert megoldást továbbfejlesztve biztonságos és piacképes előtétégetőt gyárthasson, az Nagy Ottó, a Del-Gép Kft. tulajdonosa és fia, Nagy Gábor. Mint bizonyára köztudott, a jó ötletek gyorsan gazdára találnak, és ezért az a legjobb, ha az ember titokban tartja azokat, vagy bejelenti a Magyar Szabadalmi Hivatalnál. Ezért javasoltam Nagy Ottónak, hogy mielőtt megjelenne a piacon, jelentse be a találmányt, ugyanis a bejelentéstől számítva 20 évig védelemben részesülhet, vagyis más nem gyárthatja. A Szarvasi 1 energiafű nemesítőivel több, mint 7 éve vagyok kapcsolatban, azóta annyira megismertem ezt a növény, hogy az égőtér kialakításában tanácsot adhattam Nagy Ottónak, amivel biztosítani lehet az energiafű biztonságos elégetését is. Ő ezért bevett a szabadalmi bejelentésbe, mint tulajdonos társat. Az, aki minősíthetetlen hangon adott rólam tájékoztatást egy olvasó telefoni érdeklődésére, nem én lehettem. Nekem ez nem szokásom. A cikkben megjelent állítások igazak. Ha valaki engem keres, legkönnyebben a mobiltelefonomon tud velem kapcsolatot teremteni, a számom :06 30 438 29 09. Sajnálom, hogy ez a cikkből kimaradt. Érdeklődésüket, véleményüket mégegyszer köszönöm, akkor is, ha nem mind volt helyénvaló, végtére is a negatív reklám is reklám.
Kovács Pista 2007-01-03 19:44
Nincs semmi értelme a fényképnek. Van egy tartály, egy behordócsiga stb. Én csak az adagolás és a kazánban történő égetést koppintottam az Önök készülékéről. Az zseniális, a többi úgysem érdekes.
Speciális villanymotorokkal nem tudok szolgálni, nekem csak közönséges motorjaim vannak, többnyire leégve, berozsdálva, meg néhány jó is, mert mindig kell.
Maradok tisztelettel továbbra is:
Kovács Pista
Nagy Gábor 2007-01-03 17:21
Tisztelt Kovács Pista!
Mi gyártunk füstgázelszívó ventilátorokat is,annak idején mi gyártottuk a carborobothoz, csak az a baj, hogy a motorját már elég nehéz beszerezni, ha a kukájába van ilyen vagy hasolnó motor az érdekelhet bennünket
LV 332 K7e7 motor 75W
Nagy Gábor 2007-01-03 17:05
Ha már anyira jó a gép akkor küldjön egy képet róla az átmegy a neten , ha Törley nem is.
Kovács Pista 2007-01-03 16:47
Tisztelt Nagy Gábor!
Köszönöm az intelmeit. Biztos voltam benne, mit fog nekem válaszolni, éppen ezért írtam, írok névtelenül.
Ennek ellenére:
Nálam ez másképp csapódik le. Ha nincs villanymotor éppen kéznél, hozunk a kukából és áttekercseljük. Ha túl gyorsan forog négy pólussal, áttekerjük hat pólusra, azonmód meglassul. De nem folytatom, inkább mégegyszer gratulálok a - számomra eredeti- kialakításhoz, mert nálam az egyszerűség mindenek felett.
Tényleg jó a gép!
Nagy Gábor 2007-01-03 16:29
Tisztelt névtelen olvasó!

Azért mert Ön a fényképek alapján meg csinálta az adagolóját, hát
ahhoz csak gratulálni tudok, ezért még nem kell elbújni névtelenül.
Ha leírja hogy "Kovács Pista" attól én meg nem tudom hogy ki az.


Nem fogunk senkire sem újjal mutogatni, hogy tőlünk "lopta" el
az ötletet, mi is láttunk ezt azt itt-ott és felhasználtuk a
további fejlesztésekben, nekünk sem sikerül elsőre!

Nem Ön az egyetlen aki maga oldotta meg a problémát.
Voltak olyanok is akiket segítettünk ebben , megvásárolhatták
azokat a dolgokat amelyek a stabil és biztonságos működéshez
szükségesel (égőfej, cellás adagoló, mikroprocesszoros vezérlés)

Alapjában tényleg egyszerű szerkezet, durván fogalmazva
egy hordóra szerelünk egy behordó csigát és össze hegeszgetünk
még hozzá egy egőfejet és egy vasdarabbal kapcsolgatjuk
a behordócsiga motorját.

De azért az élet nem ilyen egyszerű, ha valaki nyugodtan akar
aludni, akkor ilyen megoldásokba nem kezd!

Mellesleg ha megakarja normálisan csinálni akkor nem jön ki
abból az árból amiért mi elő tudjuk állítani.

Pár kérdést tegyenek fel mielött azt mondja valaki hogy DRÁGA!


1, mihez képest? (a vezérlés megszégyeníti a nyugatit)
hasolnó adagolók minimum 3x anyiba kerülnek és szinte csak
pelletre alkalmasak.

2. menyibe is kerül egy 0.5KW hajtóműves villanymotor?
3. menyibe kerül hozzá megfelelő ventilátor?
4. Na és tudja-e szabályozni a befújt levegő mennyiségét? ez is jó ha van
5. milyen sokba kerülnek az öntvények és vasanyagok.
6 Kérdezzen meg egy villanyszerelőt, hogy menyiért csinálná meg akár
csak a hagyományos vezérlést is, amikor ma már csak egy olcsóbb fajta motorvédő
is 7000Ft kerül, de inkább 8-9000Ft. Egy hagyományos vezérlő is kb 50 000ből jön ki.
Na és akkor amennyi munka még van vele, hát én azt mondom hogy akinek az egész
nem ér meg 300 000Ft az csinálja is meg maga, majd megtudja mit kell vele kisérletezni
mire nyugodta tud aludni. Mi is csak ezért tudjuk ilyen áron adni, mert minden itt készül
helyben, még a mikroprocesszoros vezérlés is ami az én találmányom.
Ha úgy kellene megvenni, vagy gyártatni akkor 100 000e ft alatt nem tudnánk
megvenni , ami növelné a készülék árát.
Én terveztem én is gyártom.

Üdv: Nagy Gábor
Névtelen olvasó 2007-01-03 06:46
A magam részéől megköszönöm Nagy Gábornak a hosszú bemutatót. A gép valóban zseniális, leginkább azért, mert egyszerű és még működik is.
És még egyet megköszönök: Azt a jól sikerült fényképet, amit a neten lehet látni a termékismertető kisérőjeként. Az annyira jól sikerült, hogy a saját égetőmet arról mintáztam le és már meg is építettem. Hálából szívesen küldenék egy üveg Törleyt, de az nem megy át a net-en - egyenlőre.
Mindenkitől elnézést kérek, de név nélkül írok. Kissé szégyenlem, hogy zsivány vagyok, de vigasztal, hogy tőlem sokkal hatékonyabb zsiványok szabadlábon szaladgálhatnak...
Nagy Gábor 2007-01-02 21:53
Biottomat apríték égető jelenlegi adagoló árak:
- 2005-ös változat 295 000 +ÁFA
- 2006-ös változat 305 000 +ÁFA
Magyar termék magyar árakkal, nem hasonlítjuk a nyugati árakhoz.
Nagy Gábor 2007-01-02 19:23
Tudják mit tervezett Füzy Antal
A NAGY SEMMIT! az összes ötletet innen lopta www.biottomat.atw.hu ez az igazság
tovább nem ragoznám, mert ismerjük az ürgét. De ő még nem ismeri a legújabb fejlesztésű adagolót!
Nagy Gábor 2007-01-02 19:19
ÍME AZ ADAGOLÓ!
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Figyelmébe ajánlom az alábbi termékünket!

Vegyestüzelésü kazánhoz csatlakoztatható!
Programozható automata apríték égető berendezés
fűrészpor, forgács ,faapríték, pellet,
(energia fűpellet is),
napraforgó, repce és hulladéka, malomipari hulladékok
aprított energiafűz
link ajánlás : www.biottomat.atw.hu


A berendezés egyik különlegessége , hogy nem kell költséges eljárást
használni (gondolok a préselésre, granulálásra "pellet")
ahhoz hogy a faipari hulladékok elégethetőek legynek.
A tartályba teljesen ömlesztett állapotba kerülhet a tüzelőanyag.
Granulátum is elégethető automatikusan, maximum 1-2cm szemcsenagyságíg.
Mivel hogy a tartály alatt cellás adagoló helyezkedi, ami meggátolja
a berendezés vissza égését. Ez egy tűz védelmi berendezés.
A cellás adagólóban 4db rugólemez helyezkedik el, ami együtt
forog a tartály alatt elhelyezkedő behordó csigával.
Mivel a cellásadagoló lemezei, nagyobb hulladék, fadarabtól
megsérülhet ezért a tartályba tüzelőanyag szűrőt helyeztünk ami
megakadályozza a cellásadagoló és a behordócsiga meghibásodását.

Apríték egetőt 2féle változatban és 2féle teljesítményben gyártunk.

Biottomat-35 Teljesítmény kb.35-50KW 300L tartállyal
Biottomat-100 Teljesítmény kb.80-100KW 3 * akkora égőfej 500L tartály

2005-ös változat (hagyományos vezérléssel)
Hagyományos vezérlés lényege, hogy az egőfejbe benyúló öntvény
nyelv a tüzelőanyag érzékelő, amit a bejövő tüzelőanyag emel meg
amikor a adagoló motor betolja az anyagot. Ha elérte a beállított
szintet akkor kikapcsolja az adagoló motort.

A égőfejben a tüzelőanyag mennyiséget lehet állítani
ez által állítható a teljesítmény is.

Hogy mitől automata?
Az égőfejbe egy külön ventilátor fújja be a levegőt amit, a kazán
víztermosztátja kapcsolgat, rá lehet kötni a szobatermosztátot is.
Így még kevesebb tüzelőanyagra van szükség.

Ha a termosztát kikapcsol akkor a berendezés tüztartás funkcióba lép át.
vagyis nem hagyja kialudni a tüzet, és nem kell addíg újra gyújtani, amíg
a tartályból ki nem fogyott a tüzelőanyag. Ha kifogy akkor a tűz kialszik.

A fűtést és a tűztartást 2db mikrokapcsoló biztosítja, amit a egőfejben lévő
nyelv kapcsolgat.

Mechanikus szerkezet hátrányai:
Az idő múlásával a nyelv eléghet (főleg mezőgazdasági hulladék esetén, napraforgó)
gyakrabban kell tisztítani, mert megakadhat, és akkor kialszik a tűz.

Előnye:
Egyszerű beállítás.

2006-os változat: (Teljesen elektronikus vezérlés)
Alapjában a működése megegyezik a fent leírtakkal, viszont nagy előnye
hogy nem szükséges az egőfejben lévő mechanikus szerkezet, ami további megbizhatóbb
működést biztosít. Adagolás időre történik, aminek a beállítását inteligens
program biztosítja. LCD kijelzővel.

Előnye:
Nincs gond a mechanikus szerkezettel.
4 program - négyféle tüzelő anyag, egyszer beállítottuk,
akkor már csak ki kell választani.
Egyszerű kezelhetőség
Egyenletesebb adagolás egyenletesebb égés, jobb hatásfok.

Hátránya:
Akkor is adagol ha kialszik a tűz, ebben az esetben a motorvédő kikapcsolja
a vezérlést,ha a túladagolás miatt nmegnövekszik a terhelés.

A berendezésnek a másik nagyszerűsége abban rejlik, hogy a már meglévő
hagyományos kazánunkhoz tujuk csatlakoztatni, úgy hogy a kazán ajtajához
csatlakoztathatjuk. Ha nem kívánjuk használni a berendezést, akkor csak hátra
kell gurítanunk, mivel kerekeken gurul. Célszerű sínre szerelni ezt egy szögvas
sínnel a legegyszerűbb megoldani, és akkor tele tartállyal is könyedén hátra
lehet húzni.

Csatlakozás:
Álatlában a berendezéseinket szabványos kazán ajtó méretre készítjük,
ha a vevő másképp kéri akkor kérjük tőle a kazánajtó méreteket
és akkor a kazán csatlakozást arra a méretre csináljuk.

Méretek:
Az égőfej meghatározza azt a minimum méretet amin be kell hogy férjen.
a 35-50KW-os égőfej mérete 20x20cm
ezért a kazányajtó nyílásnak minimum 21x21cm szükséges.


Tisztelettel: Nagy Gábor, Az Ön szolgálatában.
DEL-GÉP Kft
9317 Szany, Szentháromság u.19.
Tel: 96-287-326 (06h-14h)
Ügyvezető: Nagy Ottó
Mobil: 06-30-9365795
internet: www.biottomat.atw.hu
email:deltagep@c2.hu
Skype: nagygabor71
Tóth András 2006-12-13 06:14
T. Légios!
Le kellene írni, hol van az a több ezer bála, és hogy került oda, ahol van. Mert ez így nagyon féllábú információ. Még az is lehet, hogy nincs is bála, csak elképzelés van. Az sem semmi, csak nem igazán hiteles.
Légios 2006-12-12 21:29
Olyan sok jó dolgot lehet olvasni, aztán mindig kierül, hogy továbbjárva a témát, rengeteg buktatója van.Itt az energiafű. Államilag támogatott és privátilag nem tudják felvásárolni.Mit lehet kezdeni több ezer bálával? Biztos érdekelne valakit?!
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-12-07 12:43
na, itt lehet a kutya elásva'
Közös lónak valószínű túrós a háta. sejtésem szerint minden érintett annit akar keresni egy darabon, mintha egyedül lenne benne. Ez, ha így van, mértéktelen szűklátókörűséget sugall.
Arról az állami szűklátókörűségről nem is beszéve, hogy egy ilyen, végül is egyszerű eszközre olyan "bevizsgálási" illetékeket vetnek ki, ráadásul, ha több anyag beadagolására is alaklamas, akkor halmozottan, hogy irtózatos.
Aztán persze, vagy árban kell beépíteni, vagy nagyon hosszú ideig elfelejteni a tényleges nyereséget, és csak azon imádkozni, hogy tán-tán visszajön egyszer az a pénz, amit az állam jóelőre besepert.
Emberek idegrendszerét, nyugalmát felőrli mindez, és egymást marják. Csak azt kellene jól pofánvágni, aki eközben meg röhög a markába. Ez még tűri a nyomdafestéket?
Laca 2006-12-07 11:46
Még valami: arról beszéltek, hogy ez az adagoló olcsó lesz. nos az ára azonos a jó nyugateurópai kipróbált sorozattermékekével, ami amúgy eladhatatlanul drága. akkor meg mi is van itt?
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-12-07 10:32
Értem, értem, én arról beszélek, amit a Laca mondott, miszerint Füzy Antival kapcsolatban nyilatkoztak telefonon.
Ez az amit nem tudok megemészteni.
tehát van egy szereplője ennek a témának, aki valamiért nagyon negatív.
Pedig egy jó produktumot nem ilyesminek kell körülvennie. gyártani-gyártani, terjeszteni-terjeszteni.
erbe 2006-12-07 10:26
Nem Füzy Antallal beszéltem, mint ahogy Laca sem. Én F.A-t szóba se hoztam, csak az adagolóról kérdezősködtem.
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-12-07 10:21
csak az lehet, hogy valami egymásközötti nézeteltérésük van. Miért van az, hogy ha valami jól sikerül, akkor azon is hajba kell kapni (ha egyáltalán ez van). A kérdés csupán általános, mivel semmi konkrét információm nincs.
A Füzy Antal egy csendes, de nem egy átlagos ember. Föl nem foghatom, hogyan lehet róla -idézve- "bunkó" módon nyilatkozni.
erbe 2006-12-07 10:13
T. Zuba János!
A cikk olvasása után én is hívtam az abban említett céget. Valószínűleg ugyanazzal az emberkével sikerült beszélnem, mint Laca. Sok jót nem tudok mondani róla, még a legjobb megközelítés a "bunkó".
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-12-06 23:01
Persze, értem . jártam már így jómagam is. Nem tudom egyébként mi lehet, mert az e-mailekre sem válaszolnak.
Ott voltam ,amikor hajnalig tüzeltünk minden sze...t aprítva, már lefőtt az ing is rólunk, ahogy ott szorongtunk a kazán házában. A prototípusról beszélek, ez még tavaly volt.
Egy pár hónapja no kontakt.
Azt tudom, hogy az adagoló elvben bármely mezítlábas kazánnal összehangolható, modulárisan növelhető pufferrel.
Láttam, hogy jót csináltak. Aztán, hogy milyen jó "magyarszokás" , egymásra orrontás lett itt-ott, a fene tudja.
ez van.
Laca 2006-12-06 21:06
Igaz, rendben, bocsánatot kérek FA-tól, de: egy hétig hívtam naponta többször is és vagy előfizető nem létezik, vagy csak csengett amig meg nem szakadt. Komoly ember azért csak elérhető, ezt a dolgot a svihákoktól pedig már megszoktam, úgyhogy nem igen kételkedtem a negatív véleményben. De igaz, ki tudja milyen érdekek feszülnek itt egymásnak. Még egyszer bocsánat.
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-12-06 19:46
"Névtelen olvasó
2006.12.06, 19:40"
Nem névtelen az írás, csak ha pipa vagyok, elfelejtkezem beszúrni a nevem.
Nem az a kerítés mögül szemétáddobáló típus vagyok, mint egyes népek...
Névtelen olvasó 2006-12-06 19:40
Laca Írta:
2006.11.28, 15:19
"Én utána jártam a dolognak: FA úr(?) telefonszámán egy cég jelentkezik, akinek a véleménye súrolja a nyomdafesték nem tűrésének határát FA-t illetően."

Kedves Laca!
Amit írt az kimeríti a rossz hírnév keltése jogi tényállást. Miért nem gondolkodik, mielőtt leír ilyesmit?
Én ismerem a Füzi Antal Urat, és nem tudom elképzelni, hogy mögöttes szándéktól mentes ember az Ön által körülírt módon nyilatkozna róla.
ha ez így történt, ahogy Ön írja, akkor az az ember aki önt "tájékoztatta", nem tiszta szándékú. Én az Ön helyébe nem venném a vállamra azt a felelősséget, hogy hallomás alapján valakit -ha csúsztatva is- de minősítsek ismeretlenül.
Remélem fel tudja fogni, miről beszélek?
Oriold Éva 2006-12-06 13:59
Kedves GézengúzM !
Kérem legyen kedves jelentkezzen az orieva@hdsnet.hu mailcímemen.
Köszönöm.
Laca 2006-11-28 15:19
Én utána jártam a dolognak: FA úr(?) telefonszámán egy cég jelentkezik, akinek a véleménye súrolja a nyomdafesték nem tűrésének határát FA-t illetően. Az égő egyébként létezik ennél a cégnél és kb 300eFtba kerül, két nagyságban gyártják. Az eredeti cikkben megjelölt nyomon lehet elindulni a forrás kikutatásában. A cég a www.delgep.atw.hu-t rakta fel az internetre.
Farkas. 2006-11-28 12:45
Tisztelet Mindenkei!
Engem Füzy Antal úr elérhetősége érdekelne, ha valakinek van egy telefonszám vagy email cime kérem írja meg nekem! Gyemant9@ferremail.hu
Köszönöm!
Tóth András 2006-11-24 07:02
T. agito!
Nem beszélünk egy nyelven!
Úgy könnyű, ha valaki saját magának adja el az energiafüvet. Én is ezt tenném, ha kellene.
A baj akkor kezdődik, ha elkezdünk költséget számolni, meg értékesíteni, aztán kiderül, hogy nem annyi az annyi.
De, ha az derül ki, hogy ez egy világ (pardon, magyar) megváltó,fenomenális ötlet, ám legyen.
De számolni azért kell. Muszáj, mondanák a rómaiak. Nekik hajózni is muszáj volt, pedig lépten, nyomon elsüllyedtek a hajóik.
agito 2006-11-23 19:53
Én gazdálkodó vagyok és a környezetembe(Tolna megye)többen vetettünk energiafüvet.Már keressük a legolcsóbb megoldást,hogy beszerzünk közösen egy pellettáló gépet.Utána kazánt kell keressünk,vagy a cikkben szereplő cégeket kell megkeressük és referenciát kérünk az előégetőről(mert az energiafűvet csak így lehet elégetni)és nyilvánvaló,hogy sokkal olcsóbb,mint egy új kazán.
Én jelenleg gázzal fűtök,de mindenképpen áttérek az energiafűre.
Majd ha jövőre megemelik a gázt 30%-al,visszatérhetünk,hogy melyik az olcsóbb megoldás.
A fejlesztőknek sok sikert kívánok! Mindenképpen megkeresem önöket. És legyünk már büszkék,hogy végre van magyar találmány és nem külföldiek hozzák be a megoldást és nem ők fölözik le a sikert!
agraros 2006-11-23 11:10
Én is a Tóth úr véleményére adok. Ha lesz időm, készítek egy agrotechnikára vonatkozó költségszámítást - ugye senki nem tudja, mennyibe kerül a széna készítése :-). De nem ám csak olyan ennyi a diesel és kész számítás lesz. Na majd akkor néznek a jóemberek, hogy nem is olyan arany az a fű...
aki látta 2006-11-22 17:48
Én Tóth András úr véleményére szavazok!

A többieknek meg jó veszekedést..
Egyébként meg mik vannak...!
A Szerkesztő úr korrózióról beszél pedig az Si és K üvegesedése, lerakódása a hőcserélő felületein, kezeletlen tűzterekben! Persze lehet, hogy korrozív is! Apropo tűztér ! Tüzelési mód ? Milyen a hőhasznosító műszaki felépítése? Mi megy ki a kéményen?

Nem egyszerű az e.füvet eltüzelni, kedvem lenne fotókat küldeni a tapasztalatokról, de még mindig nem vagyok feljogosítva!
Belefáradtam az ígérgetésbe a Hangya Futura részéről, még mindig nem tudok sem pellettáló üzemekről, sem pedig közösségi fűtőműről ami ezt a növényt égetné el. Vagy csak információs vákuum?

Mondjanak már valamit, van-e ilyen, de ne Zuba úr nyilatkozzon! Valami szakember aki foglalkozik vele és konkrét eredményekről tud beszámolni.
Tehát:
- fűtött létesítmény, légtér
- beépített teljesítmény
- ki gyártotta mennyibe került
- az energiahasznosítás módjai, ha nem csak fűtés
- hol veszi a füvet
- víztartalma, feldolgozottsági foka
- mennyiért
- piaci biztonság van-e
- mennyi a takarítási igény és gyakoriság a hőcserélő felületeken és a hamu mennyisége ?
Kb. ennyi, de lenne még némi kérdés de úgyis unja minden tisztességes termelő és a többi megvezetett. Az agrotechnikáját ugyanis mindenki óvatosan kerüli. Pedig nem árt érteni hozzá! A költségek tudják az is van, ott is.

Sok sikert, vörösbort igyanak azért!
Nem egyszerű ez Emberek, higgyenek nekem, de remélem lesz végre változás jövőre. Mármint a hozzáállásban .
GézengúZM 2006-11-21 20:38
Kedves erbe!

Akkor most már tudja, hogy mihez,mit és miért szólt hozzá, vagy csak éppen csőre volt töltve és ha már erre járt puffantott egyet : )
Tóth András 2006-11-21 19:31
Az energiafű, meg az enegiaerdő nem egyéb, mint dupla szaltó (mortále) a sötétben. Aki belevág, jól gondolja végig, mihez kezd. Ha több száz tonna bálázott, de semmire sem jó száraz gaz a nyakán marad, akkora tüzet rakhat belőle, hogy maga is meglepődik. Arról már nem is beszélve, mit kezd az 50 % víztartalmú fűzfagallyal. Gyárthatja élete végéig a fűzfánfütyülőrézangyalt.
erbe 2006-11-21 14:58
Ki törődik az erőművel?
Tüzépen kell eladni. Az emelkedő árakon biztos jobban jövedelmez.
GézengúZM 2006-11-21 14:48
Tisztelt Erbe !

Akkor ezt le is zárhatnánk és visszatérhetnénk ahonnan nagy ívben eltetszett térni. Szóval akkor mi újság az energiaültetvényerdővel? Kinek és miért jó/szükséges ez, ha az erőműnek sem jó, a gazdának meg biztos bukás ? Megfelel 3 szavas tőmondatban is , majd én kibővítem : ) nincs benne semmi él , én ilyen vagyok magammal is : )
erbe 2006-11-21 13:36
T. GézengúZM!
Ha nekem szólna az eleje:
Régóta tervezem én is a szélkereket, sajnos ennek is, mint sok más hasznos ötletnek a (szél)kerékkötője, a sógorral közös telek és ház. A kazánhegesztés még csak menne, a meglévő Carborobotomhoz egyik télen 1 éjszaka alatt tákoltam össze új puttonyt, nemrég meg kicseréltem az adagolótorok falait. Mivel meg vagyok vele elégedve, amúgy is túl nagy már az 1 lakáshoz (45000 kcal), nem kívánom lecserélni.
A saját kis energiaerdőcském meg már szépen növekszik. 80 juharfa. :-)
GézengúZM 2006-11-21 11:32
Sőt, ha fejlődni támadna kedve, (és szépen megkér : ))hozott anyagból egyszer és csak Önnek (Budán is csak egyszer vót kutyavásár :) kifaragok egy 3 méteres lapátot NACA 4310 vagy NACA 4412 előírás szerint (csiszolni Önnek kell ez már +- 1 mm-en belül van ) , de ha egészen a csúcsra akar törni segítek öszegányolni egy profi faelgázosítós tüneményt is. Ehhez kiöntöm és kiégetem önnek 1240 fokon a tüzálló fúvókákat is.Ingyen !!!! (az anyaga 60.000 Ft) Feltétel: előttem hegeszti sajátkezüleg az egész kazánt.(és ki kell bírnia 3 bart 30 percig, nem nagy ügy )Nem kell izgulnia , ha elakad besegítek : )
De azért maradjunk már az eredeti témánál is. Kinek és miért jó/szükséges az energiaültetvényerdő ?
Nem látja úgy , mint én , hogy ez egy súlyos tévút. Gazdaságilag teljes mértékben megalapozatlan-most csak az ültevényre gondolok és nem is az áramelőállítás költségeire- rövid időn belül teljes kudarchoz fog vezetni ? 1,5 millió m3 fa elégetése hoz 2-3 % -t az árammérlegben 20-30 % ??? hatásfok mellett. Ma a szenes erőműveink 28-33 % hatásfokúak. A németeknél ez 48 % !!!. Az előírás náluk, hogy rövid időn belül el kell érniük az 54-57 % –t.Nem ez lenne az ésszerű irány ? Ökológiai háttérről se beszéljünk most. Ma minden szamárságra sok tízmilliós tanulmány készül . Látott már valaki bármilyen tanulmányt ebben az ügyben ?
erbe 2006-11-21 10:55
Gratulálok!
Mindenki tegye azt amire képes, meg amire szüksége van (ill. amit el tud adni. Ez nálam nem él).
Az aprítás a környékben elégetett sokszáz tonnányi ághulladékból következett. A 10 cm-nél vékonyabb ág már "nem fa"!
GézengúZM 2006-11-21 10:31
3 KW szélgenerátor 3 méteres 3 szárnyú lapáttal, 1 db 30 KW, 1 db 50 KW-os faelgázosítós kazán, 1 db 200 KW-os hulladékfatüzelésű félautomata hőlégbefúvó,egyiknél sem kell aprítani !!!
A kisebbik kazán 30(harminc!!!) kg nyárfahulladékkal 1100 liter vizet melegít fel 10 fokról 80 fokra. Mindegyik saját gyártmány.Igaz Önnek van egy év előnye : )
erbe 2006-11-21 07:49
Én már megtettem.
Saját gyártmányú napkollektor, ágaprító 4-5 éve használatban.
És Ön?
GézengúZM 2006-11-20 16:46
Tisztelt erbe !

Igaza van, a mai világban csak 2db 3 szóból álló tőmondatot képesek egyesek követni De,azért örülök, hogy átrágta magát rajta. : )Tudna mellé csinálni valami használhatót ?
erbe 2006-11-20 10:27
Tisztelt GézengúZM!
Milyen jó lenne, ha szóf.sás helyett, ha már a "csinálni" szóbakerült, valami használhatót írna ide!
GézengúZM 2006-11-20 09:19
Kedves Biomassza,

megtetszene osztani velünk mi a titka annak, hogy éppen nekem teccett adresszálni banális gondolatait .
Vagy csak egyszerűen most látta elérkezettnek az időt, hogy összefoglalja mások számára is, itt vagy valamelyik ródsón szerzett újsütetű tudását. Ezen a nicknéven is, és ebben a témában is. ( = neked mondom Gézengúz, hogy mások is tanuljanak belőle : )
Vagy csak ily módon kíván megtisztelni azzal, hogy velem is teszteltetné felületes ismereteit (egyébként nem állítom, hogy Öntől eredező) melybe gondosan megint beleszőtt csacskaságokat. Vagy netán én lennék Ön számára az az ideális személy aki ezeket közvetítené a miniszteriális elvtársurak felé. Megígérhetem Önnek, amennyiben valaha is találkoznék bármelyik megújulós miniszteriális államtitkár úrral (esély= O ) feltétlenül megemlítem Önt. Természetesen nem elfelejtve/átadva mélyenszántó gondolatait. Gondolja, hogy kettőnk hatására már lemondanának 1 millió hektár energiafűnek/energiafűznek való termőhely kereséséről ? : )

„Az energiaültetvények "erőltetése" erős kifejezés...” ön szerint . „Millen” óvatosnak tetszik lenni,(azért kifelé sokat teccett változni, mióta itt borzolom az idegeit : ) én biztos nem erőltetem. Eddig kerültem az erős kifejezést, de öntsünk végre tiszta vizet a pohárba (akár CO2-t is, kedves FőFőbiomasszabarátunk, még mindig nincs kedve hozzá ? : )

Szóval egetverő ostobaság. Ettől még nem kell kétségbeesésében falra másznia és alpári stílusra váltania , mint anno az a szegény „ A…. 2.” Nem tudja véletlenül hová bujdokolt ? Mán kezdek aggódni érte : ) Két tucatnál többen nem fogják vitánkat olvasni. Kb. ennyien ismerhetik fel azt, ki is küzd az ön nevei alatt,itt velünk többé-kevésbé felkészülten/lelkesen/ingerülten. Időnként könnyedén átlépve minden józan paraszti észérven, tényeken.

Amelyek felismeréséhez, elfogadásához egyébként nem kell sem energetikai, sem másirányu különösebb szakértelem.

Mint említettem már az „energiaültetvényerdőt” (brrr…kínszenvedés még leírni is )- én miattam ne aggódjon- „megfogjuk csinálni”. Értsd: megcsináltatják/megfizettetik velünk, mint eddig is minden más szamárságot, amelyekre egyesek HIVATALBÓL , mikor már számukra is kiderült, a felismeréstől oly büszkén fognak majd hivatkozni: ezt is megcsináltuk.

Boldogult magyarnyelv és irodalom tanárom „szokta mondani volt : „ .. fiacskám jól jegyezd meg, csinálni csak a WC-be lehet. Tévedett :) Vannak tehetségek akik a józan észre/érvekre/tényekre is képesek „csinálni”.
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-18 16:01
Az innováció egyeseknek azt jelenti, hogy összeírják, és betanulják, amit pillanatnyilag valamiről már mások leírtak.
valami eredendően új gondolata van-e a tüzelés hatékonyságának , egyszerűsítésének?
biomassza@levele.hu 2006-11-17 18:03
GézengúZM:

Az energiaültetvények "erőltetése" erős kifejezés... Nyilvánvalóan egy egyensúlyi "biomassza mixben" helye van a lágy- és fásszárú energianövényeknek egyaránt (ahogy a mellékterméknek és hulladékoknak is).
Régi agroökológiai igazság: nem a kultúrának kell termőhelyet keresni, hanem az adott termőhelyhez kell megválasztani az optimális kultúrát.
Energetikai nyelvre átültetve: a lokális adottságok alapján kell megválasztani a tüzelőberendezést és az alapanyagot.
Nincs az ország minden településére, minden termőhelyi térségére, minden felhasználójára érvényes általános csodanövény, csodaberendezés, de vannak az adott környezetben jól alkalmazható, optimális megoldások. Csak példákat kiragadva: ahol nagy mennyiségű melléktermék gyűjthető be biztonságosan és nem adottak a feltételek más alapanyaghoz, ott szalmatüzelő kazánt indokolt installálni, ahol pl. sok a belvizes terület és optimális a feltétel Salix telepítésére, oda aprítékos berendezést, ahol sok a szikes talaj és megoldható a logisztika, van felvevőpiac oda Szarvasi-1 energiafüvet stb. stb. stb. (nyilvánvalóan 1000 más tényezőt is figyelembe kell venni, pl. logisztika, gazdaságosság, környezeti hatások, foglalkoztatás, piaci szerkezet - más igénye van egy 5 MW-s falufűtőműnek és egy 25 MW-os kogenerációs blokknak stb. stb. stb.)
Flyer 2006-11-15 02:34
Sziasztok!

Van erről az adagolórendszerről valahol valami részletesebb leírás, kép vagy vmi elérhetőség?
Vagy csak én keresgéltem rossz helyen? :-)
Névtelen olvasó 2006-11-14 14:41
T. Zuba János!
Lehet. Még több, és még melegebb levegővel, előgázosítással egyszerre befúvott földgázzal, meg még több földgázzal. Ha közben az anyag nem csupán előszárad, de esetleg elő is ég, az mégjobb. USW,usw, usw...
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-14 13:24
Azt szeretném kérdezni, hogy az égést intenzívebbé tenni a előmelegített levegőfúvatáson, meg az előgázosításon, valamint a tüzelőanyag előszárításán kívül lehet-e még más módszerrel?
erbe 2006-11-13 09:52
Csak egyetlen link példaképpen. Árak 126-tól 17 299.-Euróig. Éz ez még csak az első oldal!
http://www.evita.de/sq-h%E4cksler-garten/
erbe 2006-11-13 09:40
Kedves torppapa!
Néhány kilométerrel (és 1 határral) odébb elképesztő választékban talál háztáji ágaprítókat. Nem csak ezt a komposztáló aprítót. Sajátomat 12-15 éve látott osztrák példák alapján gyártottam. Ma már a csendes aprító a divat. Lassú forgású fogazott henger rágja apróra a beletömött ágakat. Kár, hogy ide képeket nem lehet feltenni. Mutatnék érdekes dolgokat.
boki 2006-11-12 11:10
Már meg is találtam a fórumban a választ, szerencsére.
boki 2006-11-12 11:02
Azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent az atro tonna elszámolás? Kicsit áttételes a kérdés, de nem áll a témától távol.
Köszönöm:)
torppapa 2006-11-10 13:17
Kedves erbe!
Köszönöm a jó tippeket, a második felét megfogadva már van elérhetőségem.
Viszont a barkácsáruházakban kapható aprítókkal az a bajom, hogy bár a teljesítményük nem rossz, az etetőgaraton szinte egyenként kell beadagolni a nem mindig szálegyenes gallyakat, szóval olyan nyugdíjas feladat (bár hol vannak már azok a nyugdíjas idők....) Valahogy hiányzik a hobby és az ipari szint közötti gépméret. Talán az előzőkben jelzett bérlés lenne erre a megoldás, bár akkor egy egész év égethető fahulladékát kellene ideiglenesen tárolni, ami nem kis térigény egy átlagos kertes ház esetében sem. Ráadásul akkor az apríték szárítása is húzódik.
Száz szónak is egy a vége, kellene valami közbenső aprítógép megoldás.
hargi 2006-11-10 11:55
Kedves kemencegyűlölő Névtelen Olvasó! A kemence a XXI században ugyanúgy működik, mint a korábbi századokban. Szerintem semmivel se kényelmetlenebb megoldás, mint pl a cserépkályha, ami nem is olyan régen még széles körben elterjedt volt (ezen kívül esztétikus, olcsó, házilag elkészíthető, stb). Abban igaza van, hogy egy belvárosi lakásban nem praktikus, de vidéken is élnek emberek, akiknek helyben rendelkezésre áll a hozzá való tüzelő, és a házukba is beépíthető. Senki nem állítja, hogy mindenre, mindenütt ez a megoldás, de ha valahol működhet, akkor nem kéne leírni, mint elavult technológiát
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-10 10:33
Viszont amit Füzi Antiék csináltak ,abból egy kissebb fajtát megkockáztatna, mert akkor konfortosabb lenne a fűtése, nem kellene minden nap egy-kétszer pátyolgatni a rendszert. Több ideje maradna más egyébre.
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-10 10:28
Kedves Szepi!
Központi fűtés-búboskemence szimbiózisról nem írtam, hanem standard falbaépített cserépkályha-beépített hőcserélő-radiátor szimbiózisról igen. Biztos meg lehet csinálni búboskemence hőforrással is.
És még gyönyörű is...
Ahogy akármelyik kazánból, úgy egy kemencéből is ki lehet hozni hőcserélővel meleget.
Apósom testvére saját maga rakta újra a régi cserépkályhát, amely a nagykonyha, és az egyik nagyszoba falában van, ezt a két helységet közvetlenül fűti. A beépített hőcserélőcsaövezettel a "vaktyúk is talál szemet" elv alapján (ami belefért)tette bele, tehát nem méretezett, hanem valóban, ami hely volt azt használta ki a cserépkályhatesten belül.
innen megy a radiátorokba kommersz módon minden tovább. Még egy nagyszoba, fürdőszoba, közlekedő előtér, egy félszoba még.
10x10 m-es "szocreál" kockaház, bgatel fűtési költséggel.
Mi lenne, ha az öreg még körbe is szigetelné. Nem teszi, mert neki a 30-40 ezer/év költség 30%-ával kellene számolni, mint nyereséggel évente, annyiért meg bolond lenne 1 miilát, vagy jóval többet meg pláne elkölteni.
Ferstén?
Szepi 2006-11-09 15:51
De mi a helyzet a búboskemecékkel? Pl. egy központi fűtés kombinációjában?
ice blou 2006-11-09 12:17
Kedves blue én azt tanácsolom neked csináld magad meg a búbos kemencédet.
A szentendrei skanzenben lefilmezed csinálsz egy makettet.
Utána neki veselkedsz és 10-15 rugóból ez a plafon anyagköltség kész is vagy!
erbe 2006-11-09 09:56
Kedves torppapa!
Friss kerti gally aprítására ma már minden barkácsáruház kínál elfogadható áron aprítót. Jelenlegi akciós kiadványban is van. Persze, az így készült forgácsot még szárítani kell.
Eltüzelésére korlátozottan alkalmas a Carborobot kazán is, bár nem kimondottan erre készült. Más kész kazánhoz valóban Füzy úr készüléke kell.
Ajánlom, keresse a www.magyartelekom.hu telefonszámkereső "Részletes keresés" funkciójával. Nem akarom ideírni a telefonszámát, bár nyilvános.
torppapa 2006-11-09 07:53
Kedves Olvasótársak!
Nagyon megörültem, amikor Füzy Antal munkájáról olvastam, magam is szeretném megoldani a háztartási apríték hasznosítását. Jelenleg már működik saját szerelésű napkollektoros-puffertárolós rendszerem kazán rásegítéssel, de még normál tüzelőanyaggal.
Annak már kevésbé örültem, hogy ezen a Fórumon - jó magyar szokás szerint - nem a kérdés lényegével, műszaki megoldásával stb. foglalkozunk, hanem egymásnak akaszkodunk elvi kérdések kapcsán.
Kis hazánkban azért szerencsére többségben vannak a kreatív, tenni akaró és a maguk szintjén tenni is tudó emberek, magamat is közéjük sorolva.
Ezért inkább gyakorlati segítséget kérek.
Egyrészt szerettem volna E-mailben felvenni a kapcsolatot Fűzy úrral, de a neten talált cím nem elérhető. Tudna valaki elérhetőséget adni?
Másrészt szívesen várok tanácsot, ötletet mindenkitől, aki háztartási szinten apríték előállítására és kazánba adagolására alkalmas - nem nagyipari- berendezésekről információt tud adni.
A kreatív együttműködés reményében......
Blue 2006-11-08 17:37
Már majdnem lemondtam a szalmaházunkról és búboskemencénkről a hozzászólásokat olvasva.

De akkor is elkezdjük jövőre az építkezést és igenis búbos kemencét fogunk építeni, napkollektort (nem venni méregdrágán, hanem "szereld-magad-ozni") a melegvíznek stb...

Nagyon elszomorít, hogy sokan az itt szereplő cégeken keresztül látják azt hogyan lehet energiát megtakarítani. Mikor megkaptam az első 1,6M Ft-os ajánlatom a pellet kályhára hanyattestem és már majdnem lemondtam az ökofaluba költözésről, de szerencsére felvilágosítottak és a saját szememmel is láttam egy búboskemence azonkívül, hogy szép (számomra) nagyon nagy a komfortérzetem is mellette.
És most hallottam, hogy 120-200.000 Ft-ból ki lehet hozni.
Talán vannak akik már nem rajtunk akarnak meggazdagodni mindenáron????
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-08 12:03
A Diószeghy Dánielt megtalálta, elnézést, ismerősen kellett volna elsőre csengeni a névnek, ha forgolódtam volna valaha is kohászati energetikában. Viszont itten nem is ezekről a dolgokról szokott szó lenni.
Tehát találtam infót e jeles szekemberünkről, csak sajna lassan negyven éve nem él.
Önről sejtelmem sincs kicsoda.
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-08 11:52
Ja, és remélem nem állítja, hogy a Füzy Antal dolgát leszóltam, ugye? Számomra Ö bizonyított.
Majd körülnézek, mit tudok olvasni "Diószeghy" név alatt az irodalomban.
Ha beütöm a keresőbe, mit találok, vagy inkább könyvárba menjek?
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-08 11:46
Tisztelt Uram!
Nem vagyok tüzeléstechnikailag iskolaképzet, ez tény. Viszont van egy nagyon jó barátom, aki kazánok tervezésével, fejlesztésével foglakozott. És ő nemcsak a városi embereknek szakért.
Alapvetően azért vannak konfliktusaim itt e fórumon, mert jellemző fordítot arányoság áll fenn:
A népesség 20%-át reprezentáló (nagyvárosiak) szakemberek teszik ki a 80%-át az itt aktívaknak. A népesség 80%-át reprezentáló (vidékiek) szakemberek (és barátaik) teszik ki az itt aktívak 20%-át.
Egyszerűen elbeszélünk egymás mellett sok témában.
Itt van ez a búbos kemence dolog is. Most kinek lesz attól gyereke, ha egy öreg szakival a nagyszobában (ahol van egy használaton kívüli kéményem) rakatok egy régivágású, üvegtörmelék-talpas padkás-sutos búbos kemencét, és még a folytonos üzemi hamuürítést is megoldjuk, ha már csináljuk. Aztán beteszünk egy kúpos égőpalástot. annak a hregyére a Füzy Anti barátom által csinált előtét automatával szépen etetgetjük némi faaprítékkal, uram bocs' most káromlodok: csöves kukorica darálékkal, oszt jól van.
Apósom öccse egy egyszerű nehézgépkezelő volt, ennek ellenére vete a bátorságot, és amikor újrarakta a csempekályhályát, amely csak úgy ott árválkodott dologtalanul, beleépítet egy hőcserélő rendszert (tud csövet hajlítani, meg hegeszteni is), és azóta két helységet az fűt (konyha. fürdőszoba), a távolabbiakat pedig az innen táplált radiátorokkal.
Nagyon eltalálta az öreg, mert harmónikusan működött akkoris amikor kinn nappal sem volt melegebb -15 foknál. És mezőgazdasági hulladékkal.
Ez is tüzerléstechnika, attól még az, hogy nem harminckét idegen műszaki szakszóval írtam le.
És a világért nem szólnám le az öreg embert, mert akkor aljas volnék.
Névtelen olvasó 2006-11-07 18:37
Kedves Zuba János !

Óva intem a tüzeléstechnika ilyetén módon való egyszerűsítésétől!
A dolog nem ilyen egyszerű, viszont vitathatatlan, hogy vannak egyszerű megoldások amelyek működőképesek!
A XXI. században azért enyhén szólva merészség az embereket az elmúlt súlyos időszak ismeretében (elmúlt korszak) búboskemencék világába visszairányítani.
Persze tudom, hogy ez Önnek gyenge érv, de próbálja meg egy városi ember családi házába az említett munkaigényes megoldást integrálni. Apropo,honnan biztosítja majd a tüzelőanyagot, azt már meg sem merem kérdezni, hogy egyenletes minőségben és milyen áron? Meglátja majd mit fog kapni!
A tüzeléstan pedig egy komoly tudomány, amit leszólni enyhén is reagálva nagy merészség !
Sajnálom, hogy ezt kell írnom Önnek, de elég volt!
Egy Diószeghy.
(ezt azért írtam ide, talán jelent valamit Önnek, már ha ért a tüzeléstanhoz)
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-07 16:44
Névtelen olvasó
2006.11.07, 14:58
: akkor nemcsak nekem van egy olyan érzésem, hogy ezt az egész tüzeléstechnikát misztifikálják?
Nagyon jó, amit mond. A régi jó kemencék...
ha belegondolok, annak a szája elé is oda lehetne guggoltatni a Füzy Antiék előtétjét, és már automata kemencénk van. Persze egy kis innováció kell, a hamu folyamat közbeni eltávolítására.
Ezt a kemence építésekor be lehet integrálni.
Jó.
Névtelen olvasó 2006-11-07 14:58
Korábban léteztek teljesen hagyományos kemencék, amelyek minden károsodás nélkül elviselték a biomasszával való fűtést. Ma sem túl drága beruházás, és feltehetőleg rövid időn belül megtérül
Névtelen olvasó 2006-11-07 12:38
Meg sem születik a dolog, már is temetjük. Igen! Ez Mo.!
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-07 11:09
Én ennek a cikknek a nyomán, és a hozzásólások értése mellett, azt gondolom, ez a csapat, amely egy nagyszerű előtétet készített, bebizonyította, hogy az innovatív elme nem feltétlenül csak 500 ezer forint feletti összegekben tud gondolkodni.
Az más elme.
GézengúZM 2006-11-07 11:05
Erbe ! : o))
Nahát, fosszilis agyam mán teljesen leblokkol ettől a gonosz CO2-től.Szárítani meg ezt sem kellene, hiszen nagyhatalom lehetnénk vízégetésben is.Ha meg tárolás közben rothad/bepenészedik , az egyik erőművünk főmérnöke szerint kifejezetten jó az erőművi tüzeléshez. Én nagyon szurkolok ennek a fűnek.( legalább gurujaink kivonulnának az erdőből ) Égethetnénk „génmancis” illatos fűveket is,- oszt a kétkedőknek is környezetbaráttá lenne varázsolva-citromfűvet, szurokfűvet (oregano) , kakukkfűvet, ezerjófűvet meg izéfűvet….azt a kender…jaj, azt nem lehet, azt muszáj „színi”,hogy együtt lebegjünk/vizionáljunk a CO2 semleges biomasszaguruinkkal/ illuzionistáinkkal : ))
erbe 2006-11-07 10:17
GézengúZM
"Akkor miért erőltetjük a fás szárú ültetvényeket ?"
Valamivel meg kell termelni a pelletprés áramigényét is!
feconia 2006-11-06 22:44
penig már húztam is ki a ganét a jószág alól, oszt zutty a totyába!
Névtelen olvasó 2006-11-06 18:27
Helytelen megközelítés ezt, vagy azt preferálni a másik háttérbe szorításával. A maga helyén és formájában szükség van erre is, arra is!

Szükség van faaprítékra és fás szárú energiaültetvényekre (villamos energia) és szükség van kis pellet megoldásokra egyaránt (lakosság, kkv-k, önkormányzatok).
GézengúZM 2006-11-06 18:06
GŐGÖS ZOLTÁN bioenergetikai kormánybiztos, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke:

BIOMASSZA POTENCIÁL ÉS HASZNOSÍTÁSA MAGYARORSZÁGON

…„A Szarvasi energiafű több éven keresztül 10 t/ha bálázható száraz tömeget képes szolgáltatni,
amely 110-120 GJ/ha energiatartalommal bír. Az energiafű jól pelletálható. Egy hektár
fűtermésből 6-7 tonna pellet készíthető, amelynek a TÜZELÉSI TULAJDONSÁGAI KISEBB
TELJESÍTMÉNYŰ KAZÁNOKBAN KEDVEZŐBBEK, MINT AZ APRÍTÉKNAK A HŐERŐMŰVEKBEN.”

Akkor miért erőltetjük a fás szárú ültetvényeket ?
Laczó Pál 2006-11-06 17:42
Tisztelt Szerkesztő Úr!

Abban valóban igaza van, hogy az energia fű másfajta kazánt igényel (az árakkal egyenlőre nem vagyok tisztában), viszont a Szarvasi-1 energiafű brikettjének hamutartalma csupán 3,8% (katalógus adat). Állítólag azért nem lehet hagyományos kazánban elégetni, mert magas a szilícium tartalma és ez ráég (ráüvegesedik) a rostélyra. A kazánok korrózióját pedig a magas nedvességtartalom okozza, nem feltétlenül írandó az energia fű számlájára.

Tisztelettel: Laczó Pál laczo@energiagazdasz.hu
Zuba János zubajanos@gmail.com 2006-11-06 15:15
Gratulálok, és remélem rendelésre is lesz hamarosan!
A nagyszerűségéből semmit nem von le, hogy a cikk emlegeti az energiafüvet.
Azt nem kell beletenni, és mással rendben lesz.
Persze a méregdrága rendszerek atyjai majd jól leszólják, de semmi baj, mi veled vagyunk Anti, és barátaiddal.

Hírlevél feliratkozás

Támogatóink

A Tiszta Energiákról bővebben itt: Napelem
Napelemet a Tiszta Energák-tól
A Napelem rovat támogatója

A Zöldtech magazin támogatója

A Napenergia rovat támogatója
Hirdetések

Webáruházunk kínálatából ajánljuk

-15%
Bai Attila és szerzőtársai:
Szaktudás Kiadó Ház, 2002
Bolti ár: 4320 Ft
Kedvezm. ár: 3675 Ft
-15%
Tóth László:
Szaktudás Kiadó Ház, 2012
Bolti ár: 4900 Ft
Kedvezm. ár: 4165 Ft
-50%
Heinz Schulz, Barbara Eder:
Cser Kiadó, 2005
Bolti ár: 2998 Ft
Kedvezm. ár: 1490 Ft
-15%
Dr. Bai Attila (szerk.):
Száz Magyar Falu Könyvesháza Kht., 2007
Bolti ár: 3890 Ft
Kedvezm. ár: 3305 Ft
-50%
Barbara Eder, Frenz Eder:
Cser Kiadó, 2005
Bolti ár: 2998 Ft
Kedvezm. ár: 1490 Ft
-50%
Peter Liebhard:
Cser Kiadó, 2009
Bolti ár: 3995 Ft
Kedvezm. ár: 1990 Ft
-20%
Lars Nikolaisen (szerk.):
Cser Kiadó, 2006
Bolti ár: 2998 Ft
Kedvezm. ár: 2398 Ft
Impresszum   |   Hirdetési árak   |   © 2014 Zöldtech Kiadó Kft. Minden jog fenntartva
Kérdés? Megjegyzés? Írjon: szerkeszto@zoldtech.hu vagy hívjon: 70/634-0265